Suomen YK-nuorten kannanotto: Rasismi ja sen vaikutus maahanmuuttajanuorten työllisyyteen Suomessa
21.03.2024
Rasismi on yksi vakavimmista yhteiskunnallisista ongelmista, joka vaikuttaa merkittävästi maahanmuuttajanuorten työllisyyteen Suomessa. Suomen YK-nuorten, nuorten äänen, on tärkeää tuoda esiin näkökulmaa rasismista ja sen vaikutuksista maahanmuuttajanuorten työllisyyteen. Tässä kannanotossa tarkastelemme syvällisesti rasismia työ- ja opiskeluelämässä sekä esitämme suosituksia ja toimenpiteitä sen kitkemiseksi.
Rasismi ilmenee monin tavoin työ- ja opiskeluympäristöissä. Maahanmuuttajanuoret kohtaavat usein ennakkoluuloja ja syrjintää, mikä vaikeuttaa heidän työllistymistään. Esimerkiksi suomen kielen taito saattaa olla ratkaiseva tekijä työpaikan saannissa, ja monet maahanmuuttajanuoret kokevat, että heiltä odotetaan natiivitasoista suomen kielen osaamista. Näin kertoo muun muassa tohtoriksi väitellyt Quivine Ndomo Helsingin Sanomissa. Suomen työympäristö on kuitenkin aikaisempaa monikielisempi ja monikulttuurisempi. Monissa yrityksissä englanti onkin noussut suomen tai ruotsin rinnalle keskeiseksi työkieleksi: esimerkiksi Valtioneuvoston tutkimuksessa elinkeinoelämän yrityksistä 71 prosenttia käytti englantia päivittäin tai viikoittain työssään.
Lisäksi maahanmuuttajanuoret joutuvat usein kohtaamaan ennakkoluuloja ja syrjintää työnhakutilanteissa, ja esimerkiksi nimen tai ulkonäön voidaan nähdä vaikuttavan työnhakuun. Tämä on edennyt niin pitkälle, että jopa TE-toimisto saattaa neuvoa ulkomaalaisia jättämään kuvan pois ansioluettelostaan. Vaikka maahanmuuttajille tarjotaan koulutusmahdollisuuksia, heidän työllistymisensä Suomessa jää usein heikommaksi. Vuonna 2021 ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneista ulkomaalaisista työllistyi Suomeen vuoden aikana vain noin 60 %, kun suomalaisista työllistyi lähes 90 %. Vastaavasti tohtoritutkinnon suorittaneista ulkomaalaisista työllistyi vain puolet, kun taas suomalaisista työllistyi jälleen vajaat 90 %. Oman alansa töiden sijaan heidän onkin usein tyydyttävä epätyypilliseen ja määräaikaiseen työhön, johon ei kuulu työsuhteeseen kuuluvaa perusturvaa tai työnantajan tarjoamia palveluita.
On tärkeää tunnistaa ja puuttua rasistisiin asenteisiin ja tekoihin työ- ja opiskeluympäristöissä. Suomen YK-nuoret korostaa nuorten roolia tässä prosessissa. Nuorten tulee olla tietoisia omista ennakkoluuloistaan ja pyrkiä toimimaan niitä vastaan sekä puuttumaan rasistisiin tilanteisiin, vaikka se vaatisikin rohkeutta ja uhrauksia omasta mukavuudesta. Tulevaisuuden työnantajina ja esihenkilöinä nuoret ovat avainasemassa rasismin kitkemisessä yhteiskunnassamme.
Lisäksi on tärkeää kuunnella ja antaa tilaa maahanmuuttajanuorille ilmaista omia kokemuksiaan ja näkemyksiään avoimesti ja turvallisesti. Suomen YK-nuoret kehottaa kaikkia toimijoita työ- ja opiskeluelämässä olemaan valppaina ja aktiivisesti vastustamaan rasismia ja syrjintää sekä luomaan ympäristöjä, joissa jokaisella on mahdollisuus menestyä ja kukoistaa ilman pelkoa syrjinnästä ja ennakkoluuloista.
Lopuksi Suomen YK-nuoret haluaa korostaa, että yhteiskunnan on tehtävä tiivistä yhteistyötä ja sitouduttava konkreettisiin toimenpiteisiin rasismia vastaan maahanmuuttajanuorten työllisyyden edistämiseksi. Tämä vaatii laaja-alaista yhteistyötä eri toimijoiden välillä, koulutusjärjestelmän uudistamista, tiedotuskampanjoita ja syrjinnänvastaista lainsäädäntöä. Ei riitä, että päättäjät esittävät tavoitteita ja määräyksiä, vaan myös esimerkiksi yliopistot ja työntantajat tulee osallistaa yhteiseen työhön. Suomen YK-nuoret sitoutuu edistämään tätä työtä ja toivoo, että kaikki maahanmuuttajanuoret voivat tulevaisuudessa nauttia tasa-arvoisista mahdollisuuksista työelämässä, riippumatta taustastaan tai alkuperästään.
Yhdessä voimme luoda yhteiskunnan, jossa jokainen nuori tuntee itsensä arvostetuksi ja tervetulleeksi.
Lumi Reichenbach
Varapuheenjohtaja
Adel Rizvi
Taloudenhoitaja
Lähteet:
Tutkijan väite: Maahanmuuttajista tehdään Suomeen uutta alaluokkaa – Talous | HS.fi
Asiantuntija maahanmuuttajien työttömyydestä: ”Koulutamme ilmaiseksi muualle” – Talous | HS.fi