YK-Nuorten lausunto Suomen kaudesta ihmisoikeusneuvostossa
23.02.2023
Suomi on hienosti huomioinut ja keskittynyt erityisesti naisten ja tyttöjen oikeuksiin ihmisoikeustyössä. Kuitenkaan yleisesti nuorista ja nuorten oikeuksista ei puhuta paljoa esim. Suomen ihmisoikeusneuvoston tavoiteasiakirjoissa. Nuorten näkökulma tulee olla edustettuna kaikissa ihmisoikeustyön toimeenpanon osissa, jotta Suomi voi tehdä aidosti ennakoivaa ja tulevaisuuteen tähtäävää ulkopolitiikkaa.
Suomi kantaa EU-jäsenvaltiona vastuuta ihmisoikeuksien noudattamisesta EU:ssa. Unionin etelärajalla esiintyy ihmisoikeusloukkauksia ja ihmisiä hukkuu mereen jatkuvasti. Lisäksi EU:n naapurivaltioissa ylläpidetään räikeästi ihmisoikeuksia rikkovia pakolaisleirejä. EU:n tuella ja rahoituksella on merkittävä rooli kestämättömän tilanteen ylläpitämisessä. Suomen on vaadittava aktiivisesti pakolaisten ihmisoikeuksien turvaamista. Suomen täytyy olla valmiina tarkastelemaan avoimen kriittisesti EU:n turvapaikkapolitiikkaa myös ihmisoikeusneuvostossa.
Pääsy teknologiaan on nykymaailmassa nuorelle olennainen mahdollisuuksia antava väline. Tänä päivänä näemme, että esimerkiksi Venäjällä ja Iranissa, sosiaalinen media on nuorille tärkeä tiedonlähde- ja kommunikaatiokanava, kun sananvapautta on rajoitettu. Suomi voi teknologiamaana edistää digitalisaatiota ihmisoikeustyössä ja parantaa digitalisaatioon liittyviä ihmisoikeudellisia ongelmia maailmalla. Pyydämme Ulkoministeriltä lisätietoa siitä millaista digitaalista ihmisoikeustyötä Suomi edistää erityisesti nuoriin liittyen.