YK-nuoret: Vahva WHO on kaikkien etu

Suomen YK-nuoret tuomitsee Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin päätöksen leikata Yhdysvaltojen rahoituksen  Maailman terveysjärjestöltä (WHO) ja muistuttaa, että kansainvälinen yhteistyö on avainasemassa koronaviruspandemiasta selviämiseksi. 


YK-nuoret on huolissaan presidentti Trumpin päätöksestä lakkauttaa Yhdysvaltojen tuki WHO:lle tänään 15.4.2020. Trump oli uhannut asialla jo aiemmin.  Yhdysvallat on WHO:n suurin rahoittaja yli 400 miljoonan dollarin vuosiosuudellaan ja rahoituksen lopettaminen tulee vaikuttamaan WHO:n kykyyn taistella koronavirusta vastaan. Tämä on suoraan pois niistä resursseista, joilla koronakriisiä ratkaistaan maailmanlaajuisesti. 

“Yhdysvaltojen päätös katkaista rahoitus voi maksaa ihmishenkiä”, sanoo YK-nuorten puheenjohtaja Nicole Onnela. 

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres tuomitsi ripeästi Yhdysvaltojen päätöksen: ”Nyt ei ole aika leikata WHO:n rahoitusta”.

Ulkoministeri Pekka Haavisto kertoi tänään Suomen päätöksestä  nostaa rahoitustaan WHO:lle vuoden 2015 tasolle eli 5,5 miljoonaan euroon tilanteesta johtuen. YK-nuoret kiittää Suomen hallitusta tästä nopeasta ja vastuullisesta päätöksestä. 

“Koronataistelussa tarvitaan globaalia yhteistyötä ja solidaarisuutta – ei vastakkainasettelua. Korona voi sulkea maiden rajat fyysisesti, mutta se ei saa rakentaa muuria keskustelulle ja yhteisille toimille”, sanoo puheenjohtaja Onnela. 

Suomen YK-liitto on jo aiemmin ottanut kantaa WHO:n rahoituksen puolesta ja kirjoitus on luettavissa linkin kautta.

YK-nuoret ovat erityisen huolissaan WHO:n rahoitusvajeen vaikutuksista nuoriin.


Nicole Onnela

Suomen YK-nuorten puheenjohtaja 

nicole.onnela@yknuoret.fi

+358407402353